Kurczak w miodzie zapiekany z ziemniaczkami

Danie na specjalne okazje, które prócz zabójczego smaku ma jeszcze jedną zaletę - robi się błyskawicznie :)

Kurczak w miodzie zapiekany z ziemniaczkami
Kurczak w miodzie zapiekany z ziemniaczkami
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 7 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
Robimy marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki oregano, mieszamy z musztardą, miodem i szczyptą słodkiej papryki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Nacieramy marynatą kurczaka i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Ziemniaki nie obieramy a jedynie dokładnie szorujemy i gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka a pomiędzy niego ziemniaczki. Ziemniaczki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, papryką, pieprzem i całość solą.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 min.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz