Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi

Przepis dostałam od babci Jadzi, zrobiłam - szarlotka wszystkim smakowała :) To chyba najlepsza rekomendacja :)

Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi
Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi


  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka masła (82%)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 6 jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • cynamon
  • 3 łyżki oleju

Ciasto
Mąkę mieszamy z niecałą szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i olej. Zarabiamy ciasto. Nie powinno być mocno zbite, będzie się trochę kruszyć, ale bez obaw, po upieczeniu będzie pyszne :)  Ciasto dzielimy za 2 części i wkładamy do lodówki. 

Masa:
Ubijamy jajka na pianę, dodajemy budyń i 2 łyżki cukru. Całość dalej ubijamy, aż powstanie gładka masa. 

Foremkę smarujemy masłem. Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozkruszamy na foremce. Następnie uklepujemy rękami, aby ciasto pokryło równo foremkę. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok 20 minut (góra i dół). Gdy dół przypiecze się na złoto wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w półksiężyce.

Po wystygnięciu, na wierzch ciasta wlewamy masę. Na masie układamy jabłka - powinny zachodzić na siebie. Jabłka posypujemy cynamonem. Na wierzchu ciasta rozkruszamy drugą część ciasta - tak powstanie kruszonka. 

Pieczemy kolejne 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż kruszonka się zarumieni. 

Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi
Szarlotka z kremem - przepis babci Jadzi

Podajemy na ciepło z bitą śmietaną i lodami lub na zimno.

Smacznego :)

3 komentarze :

  1. Super ciacho. Wygląda rewelancyjnie i z pewnością równie wspaniale smakuje. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaką wielkość foremki jest ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Moniko, moja tortownica ma 24cm - to prawdopodobnie standardowy rozmiar foremki. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń