Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak

Żeberka w takim wydaniu to smak mojego dzieciństwa. Soczyste mięso i aksamitny sos. Coś wspaniałego... :) Kiedyś wierzono, że wieszanie koperku przy oknie ochroni nas przed złymi mocami. Ma również silne działanie uspakajające.

Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak

  • 70 dag żeberek wieprzowych
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • wiązka świeżego koperku
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • łyżka masła 
  • sól i pieprz  
  • olej 

Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki (po 2 kości na kawałek).

Do miski wsypujemy mąkę i przyprawiamy ją solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. W takiej mące panierujemy kawałki żeberek i odkładamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy po kilka kawałków (powiedzmy 2-3) i mocno rumienimy. Nie powinny się udusić, a przysmażyć na złoto. 

Przysmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Woda powinna lekko przykrywać mięso. 

Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebule pokrojone w piórka. Gdy będzie zarumieniona, zasypujemy ją resztą mąki pozostałej po panierowaniu mięsa. Dodajemy również czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszamy przez minutę i dodajemy do garnka.

Do garnka z mięsem, cebulą i czosnkiem dajemy również całą gałązkę tymianku i łyżeczkę suszonego koperku. 

Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak

Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1,5h). 

Gdy mięso będzie lekko odchodziło od kości wyjmujemy je na głęboki talerz.

Sos miksujemy, aż będzie gładki. 

W miseczce mieszamy śmietanę z posiekanym drobno świeżym koperkiem. Hartujemy śmietanę dolewając kilka łyżek gorącego wywaru. Gdy temperatura śmietany się podniesie, zdejmujemy z ognia garnek z mięsem i wlewamy do niego śmietanę (cały czas mieszając, aby się nie zważyła).

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy mięso z powrotem do sosu i całość mieszamy.

Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak

Podajemy z ziemniakami, chlebem, kaszą lub ryżem. 

Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak
Żeberka w sosie koperkowym - aksamitny smak

Smacznego :)

1 komentarz :

  1. Koperek w żeberkach??oj to i ja muszę sprawdzić ..bardzo go lubie a i nie wiedziałam że uspakaja ..muszę zacząć jesć go w wiekszych ilosciach..

    OdpowiedzUsuń