Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki

Taką zapiekankę możecie zrobić zarówno z żółtej, jak i zielonej fasolki. Co więcej, może być też mrożona :) Szybko się ją robi i świetnie smakuje.

Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki
Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki

  • 70 dag fasolki szparagowej
  • 6 ziemniaków
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1/2 kg mięso mielone
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Podczas gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki cukru.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie robimy z nich pure. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się zezłoci przekładamy go do pure i dokładanie mieszamy. 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, gdy się zeszkli dodajemy całą gałązkę rozmarynu i mięso mielone - smażymy co chwilę mieszając, aż mięso się zezłoci. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Żółty ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki z boczkiem, mięso z cebulą, beszamel, fasolkę szparagową, starty ser.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż ser się zezłoci. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. 

Smacznego :)

Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki
Zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków i fasolki


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz