Delikatne naleśniki z owocami i bitą śmietaną

Niedziele są fajne, bo nasze :) Poranna kawa i naleśniki z owocami. Dzisiaj w roli głównej konfitura wiśniowa i czerwone porzeczki. Ale nie o owocach dzisiaj :) Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na ciasto naleśnikowe.

Naleśniki z owocami i bitą śmietaną
Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • 2 łyżki oleju
Ciasto robię na oko, więc musicie obserwować na bieżąco konsystencję ciasta :)

W misce mieszamy najpierw suche składniki, potem wbijamy jajko, dolewamy mleko, wodę, olej i spirytus. Wszystko mieszamy za pomocą trzepaczką do jajek.

Ciasto na naleśniki zawsze mieszam ręcznie, żeby je jak najmocniej napowietrzyć.

Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli jest za gęste - dolewam wody, jeśli za rzadkie - dodaję mąki.

Odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu na jakieś 10-15 min, żeby odpoczęło.

Patelnię smarujemy olejem - za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Na rozgrzany olej wylewamy po trochę ciasta - cienko rozprowadzamy po patelni i smażymy z obu stron.

Naleśniki smarujemy dżemem lub konfiturą, do środka wkładamy też ulubione owoce. Zawijamy, układamy na talerzu, polewamy bitą śmietaną i dekorujemy bitą śmietaną

Smacznego :)

Co zrobić, jeśli zostało nam trochę naleśników i chcielibyśmy, żeby nie wyschły?
Wystarczy szczelnie owinąć talerz z naleśnikami folią aluminiową - koniecznie stroną matową do wewnątrz.

Naleśniki z owocami i bitą śmietaną

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz